09/2022

3. mýty o pivu IPA a její skutečný příběh

Září 2022

pro-predplatitele-2022-09-header-image

Pivní styl India Pale Ale, zkráceně - IPA, patří rozhodně mezi ty nejvíce rezonující pivní styly vůbec. O historii a původu tohoto chutěmi nabitého pivního stylu, však panuje velmi mnoho nepřesných informací a smyšlených příběhů. Rozhodli jsme se proto zbořit mýty a nalít vám čistého píva.

Mýtus č.1: „IPA vznikla jako exportní pivo pro britské vojáky během kolonizace Indie”

Toto je asi nejvíce rozšířený mýtus, který jste mohli zaslechnout v hospodě nebo se dočíst na internetu. Mýtus vypráví příběh britských vojáků, kteří kolonizují Indickou půdu. Ti jsou z Anglie zvyklý na chladné deštivé počasí a indické slunce peroucí do zad, jim dává pěkně zabrat. Logicky z toho mají pořádnou žízeň, jenže jak brzy zjistí, žádný Indicky minipivovar, kam by mohli skočit po šichtě na pivo, se tam nenachází. Rozhodli se proto napsat domů smutný dopis s žádostí o dodání světlého osvěžujícího piva, aby jim ta kolonizace šla lépe od ruky. Speciálně vytvořené pivo s přídavkem chmele sládci dodali a pojmenovali ho příznačně - India Pale Ale. Tradá! Skutečnost je kapku jiná. Vojáci o žádné nové pivo nestáli. Stále preferovali jejich oblíbené hutné portery a těch měli dostatek. Světlé ejly pila střední a vyšší třída Evropanů. Vojenští důstojníci a civilisté, kteří pracovali pro Východoindickou společnost jako obchodníci či správci daní.

Mýtus č.2: „Britští pivovarníci zjistili, že když do piv, která odesílají do Indie, dají hodně chmele a alkoholu, silné pivo na čtyřměsíční cestě kolem Afriky nezkysne.“

Toto je další velký mýtus, který je třeba zbourat. Konzervační účinky chmele znali sládci moc dobře už dávno předtím, než začali s exportem piva do Indie. A alkohol? Tak to je další výmysl hospodských scénáristů. Pivo nepotřebovalo být kdovíjak silné, aby přežilo cestu do Indie. Tehdejší piva měla asi jen 6 až 6,5 procent. Cestu v pohodě zvládali i piva o poznání slabší se 4 - 5 procenty alkoholu.

Mýtus č.3: „IPA vynalezl sládek jménem George Hodgson z Bow Brewery ve východním Londýně.“

Hodgson byl jistě nejznámější vývoce světlého piva do Indie. Neexistuje však žádný důkaz, že „vynalezl“ nový pivní styl. Světlé pivo se v Anglii vařilo už dávno před ním. Ve skutečnosti neexistuje žádný důkaz, že IPA byla vůbec „vynalezena“. Zdá se pravděpodobnější, že styl se pomalu vyvíjel ze stávajících piv typu Pale Ale. Až ve třicátých letech devatenáctého století začal Hodgson svůj Pale Ale prodávat i v Londýně. Určen byl především rodinám, které se vrátily zpět z Indie do Británie. V té době se v novinových inzerátech objevil název „East India Pale Ale“ a nakonec, kolem roku 1835, dostal nový a samostatný název - East India Pale Ale.

Pokusit se jasně definovat jak IPA vznikla, je téměř nemožné a při nejmenším velmi odvážné. Její vývoj byl pozvolný a vycházel z již zaběhlých pivních stylů typu pale ale. A tak jediným, na co se můžeme spolehnout je fakt, že tento pivní fenomén pod záhadnou zkratkou IPA, není ani indické pivo, ani pivo vařené pro indické vojáky. Zkrátka a jednoduše, je to svrchňák, který dobil svět.

Nezmeškejte žádné novinky či slevy!

Obsah balení: Lucky BastardChroustKolčavkaBizonPurkmistrGarp
lucky-bastard

Lucky Bastard

Brno / Jihomoravský kraj

ČLucky Bastard se hrdě hlásí ke svrchně kvašeným pivům a je tak dokonce prvním pivovarem od roku 1884, který v českých zemích kvasí svoji standardní produkci pouze svrchně. Krédo pivovaru je vzít vše z trochu jiného konce, než je v Česku zvykem, a vytvořit pivovar podobný těm, které najdeme ve Velké Británii nebo Spojených státech.
V pivech nehledejte žádné extrakty nebo koncentráty, vše je čistě přírodní. V přirozené podobě je i pivo, které dostanete v sudech nebo lahvích - nepasterované a nefiltrované s podílem živých kvasnic. A jakkoli mají rádi modernu, výrobu se nesnaží nijak urychlovat. Pivo si u nich “poleží” i v sezóně nejméně jeden měsíc. Vše chce svůj čas.

chroust

Chroust

Suchdol / Praha

Když se v jedné domácnosti sejde sládková a pivní nadšenec, nemůže to dopadnout jinak než cirhózou jater nebo pivovarem. Příběh se naštěstí vydal tím druhým směrem a my vám nyní můžeme představit pivovar Chroust. Ten svá nefiltrovaná a nepasterizovaná piva vaří od roku 2016. Tento létající pivovar aktuálně působí v pivovaru Clock, kde investoval do svých vlastních tanků. Díky výborné technologické vybavenosti mohou tak pivo do plechovek i lahví stáčet v té nejlepší kondici. A název Chroust? Vzpomínáte na příběh sládkové a pivního nadšence? Těmi jsou Karolína a Jirka Chroustovští.

Kolčavka

Libeň / Praha

Roku 2014 v domě v těsné blízkosti historické budovy Nad Kolčavkou vznikl nový pivovar s jasným účelem - obnovení historie pivovarnictví v pražské Libni. Snahou bylo (a stále je) vařit klasická česká řemeslná piva. V současné době čítá portfolio pět druhů piv. Do budoucna však chtějí v pivovaru Kolčavka nabídku rozšířit až dvojnásobně. Kromě tradičních ležáků se tak můžete těšit na nejrůznější speciály ze světa pivních stylů. Pivo se zde začalo opět vařit po více než 80 letech. Zastavte se proto u nich až budete mít cestu a buďte tak svědky zrození nové tradice. Mezi tím si jejich nápoj dopřejte z pohodlí vašeho domova. Na zdraví!

bizon

Bizon

Čižicce / Plzeňský kraj

Pivovar Bizon naleznete v Čižicích na jižním Plzeňsku od října 2011. Bizon je
řemeslný hostinský minipivovar, který byl postupně zvětšován z malé 115 litrové varny, přes 400 litrovou varnu až na její prozatím konečný objem 2 000 litrů. Vaří zde nefiltrované a nepasterované pivo českých i světových stylů, za která mj. získali i řadu cen. Mezi ně patří
například ocenění Regionální potravina PK za piva Karolína Světlá 13° či Hrobník 15°. První zmíněné jsme vám v minulosti představili v našem boxu. Pivovar má navíc svůj hostinec, kde ochutnáte na čepu až 9 druhů piv. K tomu vám bude zážitek příjemně
doplňovat vůně mladiny, která se line z přilehlého sálu, kde se vaří pivo téměr každý den.

purkmistr

Purkmistr

Plzeň / Plzeňský kraj

Pivovar Purkmistr je součástí stejnojmenného hotelu, který se nachází na okraji města Plzeň. Hotel je ideálním místem, kam vzít celou svou rodinu. Kromě skvělého piva a jídla v místní restauraci si zde můžete dopřát wellness, zajít si na masáž, kosmetiku, bowling a dokonce i hodinu jógy. Nechybí ani možnost prohlídky pivovaru. Zajímavostí na závěr je fakt, že původní pivovar, který se zde nacházel před tím, byl zároveň nejstarší pivovar v Česku.

garp

Garp

Bakov nad Jizerrou / Středočeský kraj

GARP je rodinný pivovar sídlící v Bakově nad Jizerou. Založení je datováno do roku 2018, kdy byla zahájena výroba řemeslného piva ve zrekonstruovaném domě na kraji města (dříve obce Trenčín). K vaření piva je přivedl dlouholetý zájem o toto řemeslo a touha naplnit své sny o vlastním pivovaru. Prvními pivovarskými pokusy prošli, stejně jako spousta dalších, doma v dílně. Pochází tedy z početné skupiny domovařičů nebo chcete-li homebrewerů.  Jméno pivovaru a logo zvolili podle jejich domácího mazlíčka, psa anglického bulteriéra Garpa. Kdo hledá spojitost s hlavním hrdinou románu Johna Irvinga Svět podle Garpa, je také na správné cestě…

Historie boxů

Zajímá vás, co vše jsme již našim zákazníkům doručili?

Historie boxů